donderdag 23 juni 2011

Helemaal blij

Allereerste zijn wij natuurlijk blij met de vrijspaak van onze peroxide Pietje Bell. Voor hem, maar vooral met het einde van de maandenlange gratis mediashow die hij eruit heeft weten te persen. En blij voor die anderhalf miljoen hardwerkende Nederlanders, die nog even hun vertrouwen in de rechtstaat houden. Tot het Übermensch zegt dat dat niet meer hoeft. Om daarna in een lange optocht achter hem aan te marcheren, weg uit dat gehate multiculti-land. En op naar het Beloofde Land, het Heartland, Limburg. Waar je nog vrij mag zwaaien met banieren en schieten in schutterijen.

Het PVV staat voor zijn afspraken, op de PVV kun je rekenen. Pietje Übermensch blijft het herhalen. En alles wat de PVV doet is doorgerekend door rekenwonder van Dijck: "Financiële soliditeit is altijd een van de uitgangspunten voor de Partij voor de Vrijheid" staat in zijn CV. Even kijken. Het is de PVV en Koppejan gelukt de ontpoldering van de Hedwighe-polder voorlopig tegen te houden. Er ligt een verdrag met Vlaanderen waarin dit echter zwart op wit is vastgelegd. Verdragen? Daar hebben we niets mee? Afspraken? België is buitenland hoor! Jaap de Hoop Scheffer zei in Nieuwsuur van 22 juni 2011: "Voor de PVV bestaat het buitenland niet." En de financiële soliditeit? Dit levert Nederland waarschijnlijk een schadeclaim van Vlaanderen van zo'n 250 miljoen op. "Ach", zei van Dijck, "onbetrouwbaarheid mag best wat kosten. Alles heeft zijn prijs." Dit financiële kanon schreef, met zijn Gruppenfüher, een doortimmerd betoog in de NRC van 16 juni 2011. Griekenland moet uit de Euro, geen cent meer naar de Grieken. Nu is dit in geen enkel verdrag mogelijk, maar zoals we al zagen zegt dat helemaal niks. 't Is allemaal dat vreselijke buitenland. Even rekenen. Het beoogde faillissement van Griekenland ("Laat ze maar lekker op de blaren zitten") kost de Nederlandse banken wellicht zo'n kleine vijf miljard, het hele Eurobankwezen kan er zo'n 20 miljard bij inschieten (bron Bank International Settlements, maart 2011). Over hoeveel Nederlands pensioengeld verloren gaat durven we geen schattingen te maken. Tja van Dijck, een financieel geweten moet 't breed zien, als je bij de PVV zit. En vooral niet rekenen. Niet rekenen. Daar krijgt Ingrid hoofdpijn van, al die cijfertjes. Ze moet ook al altijd rekenen voor Henk. Want die wil niks van geld weten. "Dat doen die zakkenvullers in Den Haag maar. Rekenen. Van mijn centen!" Trouwens, Van Dijck is er helemaal klaar mee. "Eén of andere Griek heeft de batterijen van mijn rekenmachine gejat. Zeker te lui om ervoor te werken. Ik stop ermee, ik heb 't helemaal gehad met die gasten. Ik reken nooit meer, nóóit meer. Ze bekijken het maar. Oprotten die hap." De volgende morgen stond er een enorme bos bloemen op zijn bureau. Met een kaartje: "Dag gabber. Ex-rekenaar! Welkom bij de club. Je maten van de fractie. Namens allen, Mossie." Ze stonden in de deuropening te klappen toen Teun met een opgelucht gezicht zijn rekenmachine uit het raam smeet. "Nú zijn we een echt team", gilde Fleurtje, en scheurde haar blousje open. Graus sleurde haar meteen mee naar zijn kamer. "Je kunt wel horen wie hier een beest in zich heeft", hikte Held Brinkman bij 't horen van haar gekrijs.

De PVV heeft een bijzondere band met cultuur. Wat vinden we in het enige schriftelijke stuk van de PVV waarin een visie staat (De agenda van hoop en optimisme, verkiezingsprogramma 2010)? Onder het kopje cultuur? Verstevig de samenwerking met Vlaanderen.

Hè? Carla Peijs, die na wat glazen witte wijn ineens de PVV-geest krijgt en de Westerschelde dicht wil gooien ("Ze heeft 't helemaal gehad met Vlaanderen" aldus de NRC), wil juist oorlog. Prima, aldus de PVV. Als we zo van die vreselijke ontpoldering afkomen.

Uit hetzelfde verkiezingsprogramma: De PVV is tegenstander van het onder water zetten van vruchtbare landbouwgrond. Ons land kenmerkt zich door de strijd tegen het water. Van de zee gewonnen land zet je niet onder water.

Dus geen ontpoldering.

Samenwerking en verdragen verbreken? Met honderden miljoenen smijten, miljardenverliezen veroorzaken, en belastinggeld dat niet over de balk gegooid mag worden? Teun, kom helpen! Krijg je van ons een nieuwe rekenmachine.

Maar we hadden 't over cultuur. Ivo van Hove, leider van de Toneelgroep Amsterdam, zei onlangs (NRC 18 juni 2011): "Eigenlijk begrijp ik wel dat de PVV wilt dat de kunst verdwijnt, want zij gebruiken (..) onderbuikgevoelens. Als wij erin zouden slagen dat terrein helemaal te beheren, hebben zij nog maar weinig functie." Fractiespecialist cultuur Bosma is afwezig bij de hoorzitting over de bezuinigingen over natuur. Betere dingen te doen. In het dagelijks leven heet dat lafheid, bij de PVV is dat lachuh.

Maarruh, over die onderbuikgevoelens nog even? Gaat 't weer 'n beetje Fleurtje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw reactie.