zondag 23 maart 2014

Gratis tip"Effe wat keet trappen rond de gemeenteraadsverkiezingen" zeiden Bosma en Wilders tegen elkaar. Dat lijkt wonderwel gelukt.
Momenteel (23 maart 2014) is de score Van Vliet en van Klaveren uit de Tweede Kamerfractie, Stassen uit het Europees parlement en PS van Limburg, vier leden uit PS Flevoland, twee uit PS Friesland en één uit de gemeenteraad Den Haag. Tien stuks stemvee minder, om in Wilders' subtiele taal te blijven. Waarbij hij het minst zal inzitten met het vertrek van Van Vliet, de enige in de Tweede Kamerfractie van de PVV die regelmatig contact had met collega-parlementariërs en zich ook niet liet beperken in contacten met de pers. Dat kán natuurlijk niet in de PVV-gelederen. "Als iemand zelf gaat nadenken en zelfs praten, waar blijven we dan?"
En passant nemen meerdere colleges van B&W afstand van Wilders' uitspraken, sommige doen zelfs aangifte. Keert het kabinet zich af van de PVV, inclusief alle partijen in de Tweede Kamer. Zelfs de VVD, tot op heden kampioen PVV-gedoger. Even tussendoor: het CIDI, Wilders' grootste vriend, neemt ook met kracht afstand van zijn uitlatingen: "Hoe ver moet je gaan" aldus een woordvoerdster.
Gelukkig is er één rots in de branding die Wilders door dik en dun blijft steunen: Filip Dewinter van Vlaams Blok. Hij is wel zó teleurgesteld dat Wilders op 23 maart niet naar het congres van Vlaams Blok komt, dat hij 22 maart twittert: Wilders komt niet naar Antwerpen omwille van veiligheidsoverwegingen. Democratie verliest, linkse chantage wint. Beetje knullig is daarbij wel dat Wilders zelf dit ontkent: "In deze situatie kan ik niet weg" (22 maart, NPO Politiek 24), over zijn voorgenomen reisje naar Antwerpen. Hij zet daarmee Dewinter als leugenaar weg, maar dat is in het brede anti-Europa blok geen enkel probleem. "Als leugens al niet meer kunnen kunnen we beter metéén de tent sluiten."
Waar gaat 't allemaal om? Wilders laat op 19 maart 2014 PVV-kiezers, verzameld in een cafétje in Den Haag, op de vraag "Willen we meer of minder Marokkanen?" scanderen "Minder, minder, minder." En antwoordt tevreden glimlachend daarop: "Dat gaan we regelen", waarop er weer een groot applaus losbarst. De aanwezigen lachen zich rot. Geert had 't 'm weer geflikt!
22 Maart belegt Wilders na dagen zwijgen een persconferentie. Zaterdagmiddag, 18.00 uur, prime time, live op Politiek 24 te volgen. Een ijzersterk betoog, waarin hij de kern van zijn verhaal als een mitrailleur herhaalt. Vooral de drieklapper criminele Marokkanen uitzetten, vrijwillige migratie van Marokkanen bevorderen en immigratie van Marokkanen stoppen deed het met ruim tien herhalingen goed. Ook sterk waren de boodschappen ik heb niets verkeerd gezegd, ik maak geen excuses voor walgelijke vergelijkingen in de media en ik ga geen excuses aanbieden voor dingen die ik niet gedaan heb met tussen de vijf en tien herhalingen. Een opvallend detail bij zijn praatje was wel dat hij het met geen woord had over de aanleiding tot alle commotie zélf: het opzwepen van een zaal tot het schreeuwen om minder Marokkanen. Iets dat vergelijkingen in de media wel erg voor de hand liggend maakt.
Hij begon zijn doortimmerde betoog met een korte schets van het voorafgaande. Dat hij altijd gezegd heeft: "De PVV is niet bang, wij komen met oplossingen. En dat allemaal voor onze kiezers, Henk en Ingrid."
Hoe zit het eigenlijk met het probleem zélf? Het aantal Marokkanen dat omlaag moet? Een smerige uitdrukking natuurlijk, een walgelijke vergelijking, maar over welke aantallen hebben we het eigenlijk? Het CBS geeft het antwoord: in 2013 zijn er netto 654 Marokkanen Nederland binnengekomen. Marokko staat daarmee in Nederland op plaats tien. Nu even zindelijk doorredeneren (sorry Geert, dat is bij uitzondering soms héél even nodig): hoe krijg je in hemelsnaam het aantal Marokkanen dan omlaag, zoals jij je meute laat scanderen? Dan is er maar één "oplossing": sterke geboortebeperking voor Marokkanen. Regulering, controle, beheersing, registratie, joe neem it.
Héél erg in de verte komt dat een beetje bekend voor. Klein beetje maar hoor. Dat is makkelijk te overschreeuwen. Een gratis tip.