maandag 21 juli 2014

Wilders en de MH-17?Even bij de les blijven. Nederland is in shock, het leed is niet te overzien.
Miljoenen mensen zijn van nabij of in hun kennissenkring betrokken bij het schandaal rond de MH-17. Hier past alleen doodse stilte.
Vindt ook Wilders. Normaal is zijn productie op Twitter twee à drie per dag, de laatste tijd vooral over de misdaden die Israël worden aangedaan. 15 juli nog: Lieberman is right. Enter Gaza, destroy Hamas.
Na een tweet op 18 juli zwijgt hij(Rutte heeft gelijk. Daders opsporen en keihard straffen. Wie het ook zijn. Vermoorden 189 Nederlanders is aanslag op ons allemaal).
Is hij uitgepraat? Of weet hij van schaamte niet meer waar te blijven?
Voor de herinnering: de PVV / Wilders had voor de Europese verkiezingen de strategische keuze gemaakt aan te pappen met andere ultrarechtse /  anti-Euro partijen als het Front National, Vlaams Blok Lega Norte en FPÖ. Daarbij incalculerend dat hun standpunten verbonden zouden worden met de PVV. "Alle vijanden van mijn vijand zijn mijn vrienden."
In zijn mondiaal getoonzette ideologie was Wilders er inzake het conflict in de Oekraïne snel uit: schuld van de EU: tweet van 2 maart 2014: Ellende in Oekraïne is resultaat van EU buitenlands beleid.
In die maanden waren de Russische radicaalnationalisten druk bezig hun banden met de Europese zusterpartijen van de PVV aan te halen. De redenering komt weer bekend voor: wie tegen de EU is is onze vriend. Nu verkondigd door beide kanten: de Russische radicaalnationalisten en de Europese anti-EU partijen.
In dit kader is de volgende observatie interessant. Hubert Smeets in het artikel Het Kremlin blijft aarzelen, Poetin improviseert erop los in de NRC van 21 juli 2014, pagina 7:   
De rebellen in de Donbass hebben de afgelopen maanden veel politieke ondersteuning uit Moskou gekregen. De radicaalnationalistische vleugel rond het Kremlin zweepte de separatisten op tot steeds meer actie. De steun beperkt zich niet meer tot mensen zoals premier Aleksander Borodaj van de afgescheiden ‘Volksrepubliek Donetsk ’ en militair commandant Igor Strelkov plus licht gewapende vrijwilligers of ‘politieke toeristen’ uit Rusland. Ook is steeds meer zwaar krijgsmaterieel naar de Donbass aangevoerd, van pantservoertuigen en tanks tot luchtafweergeschut. Daarmee zijn de rebellen autonomer geworden. Ze vechten hun strijd zelf uit.

Wilders zou zich kapot moeten schamen. En zwijgt!