vrijdag 17 januari 2014

Een leugentje meer of minder?Had vijf jaar later Agema  nog wat te vertellen aan Jeroen Pauw? (NTR, 27 12 2013, Nederland 2) "De islamisering gaat erg rap. Ik wind me enorm op over boerka's." "Vrouwen met een hoofddoek worden onderdrukt. Ik erger me kapot." "Onze cultuur zit in de verdrukking." "Onze cultuur wordt ingeruild." "Islam komt in de plaats van zwarte piet en sinterklaas." "Mensen met een Marokkaans paspoort mogen niet in de politiek." "'t Gaat om iedereen met een dubbel paspoort." Etc.. Weinig nieuws. Of misschien toch? Waar gaat 't om in de politiek? "In de politiek gaat om wat niet goed gaat." Ze heeft last van de linkse media, die de PVV eenzijdig benaderen. "Alleen POW-nieuws is objectief." Is het wel verstandig met extreemrechtse partijen in Europa samen te werken? "Het gaat om stevig rechtse partijen. Ik ga niet over die andere partijen." Een vreemde gewaarwording. Wilders heeft het over een "revolutie in Europa" (Eén vandaag, Radio 1, 27 112 2013), samen met andere "stevig rechtse partijen". Maar dan doen hun standpunten, anders die dan over Europa, er verder niet toe. Terwijl hij keer op keer beweert dat de PVV meer met die partijen gemeen heeft dan met alle partijen samen in Nederland. Als je hoofdpijn wilt moet je eens lang over die twee uitspraken nadenken. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Nadenken. In verschillende uitzendingen (o.a. zijn eerste "videoboodschap aan het volk" (waar doet dat nou ook weer aan denken?) en Nieuwsuur van 19 12 2013) wordt hij gefilmd tegen de achtergrond van een enorme boekenkast, vol met identieke blanco kaften. Dummies!! Geen inhoud. Niet nadenken lijkt de boodschap. Van nadenken word je gek. Een betere herleving van het van Es-typetje van de Bie kun je je niet voorstellen. "Ik dag dattik gek wer. Ik ging ineens met twee woorduh pratuh!"
Het interview met Agema had nog een belangrijk bijeffect. Op de achtergrond verschenen onder andere beelden van krantenberichten over het bonte verleden van haar collega Graus. Snel kwamen langs de aangiftes wegens mishandeling van vriendin en echtgenote, beiden exen natuurlijk. Dat was te veel! Graus deed meteen aangifte tegen Pauw: "Ik heb nog nooit een vrouw aangeraakt.". In de NRC van twee januari 2014 verscheen vervolgens dit bericht. Graus zegt nooit veroordeeld te zijn voor de „vermeende mishandeling” van zijn ex-vrouw. „Nu gaat het om meerdere vrouwen, terwijl ik nooit één vrouw heb aangeraakt”, aldus Graus tegen Radio 1. Bij het aantreden van Graus als Kamerlid bleek dat hij een geschiedenis had van ruzies, rechtszaken, onbetaalde rekeningen en beschuldigingen van mishandeling. De zwaarste beschuldigingen kon Graus pareren omdat ze waren geseponeerd. De aangiften kwamen van zijn ex en van een Belgische vriendin. Tv-programma Brandpunt onthulde in 2011 dat justitie had erkend dat Graus in 2003 vervolgd had moeten worden voor bedreiging en mishandeling van zijn ex, waarvoor bewijs was. Het seponeren was een „verkeerde beslissing”, staat in een ambtsbericht uit 2007. Graus kneep in de woning van zijn vader de keel van zijn ex dicht en bedreigde haar. Vader Graus gaf dat toe bij de politie.
Graus en de waarheid, de PVV en de waarheid, een moeizame combinatie. Wie herinnert zich niet de woedende beschuldiging door Wilders van Hirsch Ballin: "U liegt!" Terwijl korte tijd later onweerlegbaar werd bewezen dat Wilders in zijn Fitna-film wel dégelijk de koran had willen verscheuren. Ach, de waarheid. Dat is al allemaal zo achterhaald, oude politiek.
Hij blijkt een goed voorbeeld genomen te hebben aan de TeaParty. Waarmee hij zo trots is vergeleken te worden (the Economist januari 2014). De TeaParty is berucht om zijn verdraaiing van feiten, ontkenning van de waarheid en vuilspuiterij (denk aan de presidentsverkiezingen).
Nog even terug naar Graus. In haar onthullende boekje Undercover bij de PVV vertelt Karen Geurtsen het volgende over hem. (...) Dit kamerlid heeft een scherp randje. Hij is in het verleden in verband gebracht met agressie en kan zich ook op de fractie niet altijd even goed inhouden. Over het algemeen blijven fractiemedewerkers niet langer dan een jaar, misschien twee, hangen bij de PVV, maar Graus verslijt zijn assistenten in nog veel rapper tempo. Hij ziet zichzelf )...) als ridder. "Kastelen bestaan nog, maar de ridders en het patriottisme zijn verdwenen." (pag. 22) Hé, waren ridders ook niet de grootste fascinatie van Breivik? (Naast de ideeën van Wilders.) En spreekt Graus -als echte patriot- niet graag over volk en vaderland? Toevallig de naam van de krant van de NSB? Toeval bestaat, zullen we maar denken.
Wilders "gaat niet over de andere partijen" natuurlijk. Maar de hele kwestie rond de quenelle van Dieudonné is wel pikant. Vader Le Pen, PaPen, is de peetvader van één van de kinderen van Dieudonné. Op twaalf januari 2014 spreekt PaPen nog uitdrukkelijk zijn steun uit aan Dieudonné (NRC dertien januari 2014). En wat zegt dochter Marie, die "geweldige, warme en sterke vrouw" (woorden van het Wilders / Agema)? Uit de NRC van acht januari 2014, pag. 1: Le Pens dochter Marine Le Pen, de huidige leider van het Front, nam gisteren meer afstand van Valls dan van Dieudonné. Ze zei weliswaar dat ze „geschokt” is over de komiek, maar ook: „Ik kan niet oordelen over antisemitisme”. Eerst had ze uitgebreid Valls bekritiseerd. Ze beschuldigde de minister van een „persoonlijke vete met een komiek” en van „hysterie”. Hoort u dat meneer Wilders? Uw geweldige en warme Marie kan niet oordelen over antisemitisme. Maar, daar gaat u natuurlijk niet over.
Net zo min als over de grote sympathie, die u geniet bij extreemrechtse partijen in Nederland (VN, negen november 2013, pag. 10 / 14). Als Pechtold u daarnaar vraagt, naar aanleiding van de "grote" PVV-demonstratie, is hij een "klein miezerig mannetje". En spreekt u van "twee gekken" die er aanwezig waren. Het ging om tientallen, meneer Wilders, zie de foto's ervan.
Tijdens die "grote" demonstratie werd en passant nog een oudere zwarte vrouw gemolesteerd, die het waagde met een Papoeavlaggetje te lopen. Maar daar gaat u natuurlijk niet over, daar kunt u niet over oordelen.
U spreekt (in voornoemd radio-interview) over "dikke, vette, volgevreten Eurofielen in Europa". En in uw "videoboodschap een het volk" over de "zakkenvullers in Brussel". Is dat toevallig niet precies zoals de ingewijden spreken over uw Europarlementariërs? Die niets uitvoeren, precies op tijd komen om de presentielijst te tekenen en vervolgens de dagvergoedingen opstrijken. De grootste klanten zijn van de restaurants aan de Grote Markt van Brussel? En er regelmatig nog meerdere goed betaalde baantjes bij hebben binnen de PVV, waarvoor ze ook niets doen. Maar daar gaat u niet over. De waarheid is immers een lachertje, iets voor de linkse elite, die elkaar steeds de bal toespeelt.
Er was ineens wat geld over binnen de "partij" voor leuke dingen. Zoals een nieuwe vlag voor Saoedi Arabië en stapels stickers. (Geld dat alleen afkomstig kan zijn van de overheidssubsidie die de PVV fractie krijgt, en dus volgens de regels niet voor propaganda-doelen gebruikt mag worden. Maar dat terzijde. "Ze kunnen de boom in", zei Agema daarover tegen Pauw.)) De tekst: "Mohammed is een crimineel, de Koran vergif, de islam een grote leugen" (Wilders op WNL op zeven januari 2014). En vervolgens: "Ik rui niet op." Hoeveel leugens heeft u nog in petto voor uw volk meneer Wilders? Of kunt u dat niet beoordelen? Gaat u daar niet over?

Een nabrandertje:
De tweet van Wilders van 17 01 2014: Zojuist samen met Bosma een geweldige ontmoeting in Den Haag gehad met onze Vlaamse vrienden Annemans en Dewinter. Google eens op die namen en Vlaams Blok / Belang. Schrik maar niet te erg wie Wilders zijn vrienden noemt.
En ook van 17 01 2014: citaat van ibtimes.co.uk, over een Kamerlid van Lega Nord, de bevriende Italianen:
A rightwing Italian MP "blacked up" for a parliamentary debate on welfare to highlight what he claimed was a benefits system geared towards immigrants.
Gianluca Buonanno, a member of the Northern League, smeared his face with make-up and asked if Italians should "make themselves darker" in order to receive more money from the government.
Buonanna had previously accused Italy's minister for integration, Cecile Kyenge, the country's first black member of Cabinet, of using her position to "favour negritude" in her department's treatment of migrants and asylum seekers.
Speaking in the lower chamber of parliament with a face covered in greasepaint, Buonanna told the cabinet: "At the end of the day, maybe in this country in order to achieve anything we need to be a bit darker.
"I say we can all put make-up on and make ourselves a bit darker, and then we can all go around painted black and say we want the same help that non-EU citizens get.
Dat kan Wilders niet beoordelen, daar gaat hij immers niet over.