donderdag 28 februari 2013

Geflopt en gevildDe grote illusie, de specialiteit van de PVV: "we gaan het land in om moskeeën weg te krijgen". Resultaat: één persbijeenkomst in Middelharnis.

Uit de verkiezingstijd zomer 2012: "De PVV komt naar u toe". (Hoezó, klinkt dat erg jaren zestig, Veronica?) De realiteit, zoals van Bemmel vertelt in zijn boek Wilders' ring van discipelen (2012, pagina 21): "Veel zichtbaarheid? Nou nee... De PVV heeft zich volledig teruggetrokken in zijn schelp". Met vervolgens in de verkiezingsperiode een overzicht van alle PVV-ers, die of gewoon thuis zitten, zich ziek gemeld hebben op advies van Agema, op vakantie zijn, etc. etc..

Uit het PVV-lijfblad (De Telegraaf van 27 februari 2013): De PVV zal zich de komende tijd minder weren in Haagse vergaderzaaltjes maar het verzet tegen het kabinetsbeleid leiden op markten, in winkelcentra en in de wijken. PVV-leider Geert Wilders zei dat woensdag in Nieuwsuur.
Wilders kondigde een 'verzetstournee' door Nederland aan. Miljoenen mensen zijn het volgens hem met hem eens en vinden ook dat de belastingen niet omhoog maar juist omlaag moeten en dat er bezuinigd moet worden op ontwikkelingssamenwerking, op de EU en op de hulp aan Griekenland.
Wilders wil de komende maanden zo veel mogelijk handtekeningen verzamelen tegen het kabinetsbeleid en die tijdens een demonstratie vlak voor Prinsjesdag aan premier Rutte aanbieden.
Ook dit zal beperkt blijven tot een persbijeenkomst.

De grote Australië-tour van Wilders: volledig geflopt, slechts één schamel spreekbeurtje.
Van Joop.nl: Koala's aaien is misschien de enige winst die Wilders uit zijn reis naar Australië wist te halen. Hij overleefde nauwelijks zijn afsluitende interview met de legendarische Andrew O'Keefe.

Madlener (de man die ontmaskerd is als één van de grootste uitvreters in het Europese Parlement, en regelmatig de gotspe in de mond durft te nemen: "Europa kan maar doorfeesten van ons geld") dient op 26 februari een motie van wantrouwen in tegen Rutte. De volgende ochtend, als de stemming plaatsvindt, zit de PVV-fractie lachend in de bankjes. 't Was "ludiek bedoeld", aldus onze feestneus. Van Bemmel: "(..) Een partij die drijft op eenmansideetjes en soms proefballonnetjes van Geert Wilders en soms Martin Bosma. (..) Nooit met de bedoeling om er ook daadwerkelijk beleid aan te koppelen."

De grote illusie.

Hoewel...? Luister eens goed naar wat er soms werkelijk gezegd wordt. Op 21 december laat Wilders zich bij wijze van hoge uitzondering interviewen door de NOS (van Bemmel, pag. 24 en 25, over een donderpreek van Bosma tegen zijn collega-Kamerleden: "Nooit omgaan met de pers, het zijn allemaal onze vijanden. Iedereen is eropuit om de PVV kapot te maken."). Letterlijk zei hij: "Ik heb de Islam opgericht" en "'t Zit in de natuur van de Marokkanen". Zouden het werkelijk alleen maar versprekingen zijn, die hij er meteen van probeerde te maken? Of zou hij héél even de ware Wilders hebben laten zien, zonder illusie?

De illusie overigens, die hij koestert. Op een "uitje" van de fractie in de Efteling is hij de hele dag niet weg te slaan uit de droomvlucht. "Vaak zijn de gespreksthema's (..) het uiten van enthousiasme over de laatste kinderfilm die hij gezien heeft. Wilders is namelijk een fervent fan van films die eigenlijk bedoeld zijn voor onze jongere kijkers" (van Bemmel, pag. 61).

En wat stuurt Wilders heel serieus zelf de wereld in via een tweet?
De wondere wereld der smurfen, overzichtelijk en simpel. Met maar één grote baas, en een grote boze buitenwereld. Die baas bedoelt het goed, maar niemand begrijpt hem. Alleen eigen volkje, de Henkjes en Ingridjes. Die allemaal willen dat alles weer wordt zoals het ooit was. Toen de wereld alleen maar smurfjes kende. "Geef ons ons smurfenlandje toch terug", zeggen ze vaak tegen elkaar.

Met die buitenwereld wilt de PVV helemaal niets te maken hebben. Daarom is het de enige partij waarvan geen enkel Kamerlid er ook maar íets buiten het Kamer"werk" bijdoet. Behalve andere klussen voor de PVV ("Eigen volk eerst", dus je kunt gemakkelijk je eigen beleidsmedewerker zijn, of er bij een gemeente of provincie een raadslidmaatschapje bijdoen). En oh ja, Wilders zélf heeft zijn B.V., On Liberty. Was ie alleen even vergeten door te geven aan de Kamervoorzitter. Als baas van smurfenland heeft hij genoeg aan zijn hoofd.

Maar nog even serieus: Moeten we eigenlijk bang zijn voor de PVV? Nog één keer van Bemmel (pag. 61): " Feit is (..) wel dat iedereen in de getrouwengroep, inclusief Wilders, een vergaande luiheid vertoont. Mocht men al "fascistische" bedoelingen hebben, is men eenvoudigweg te lui om hier iets mee te doen. Kortom, er is geen gevaar te duchten van de PVV."

We smurfen rustig door, met zijn allen in de droomvlucht.