woensdag 25 september 2013

Miezerig mannetje
In de Algemene Beschouwingen van 25 september krijgt Wilders als eerste het woord. Hij houdt een standaard-Wilderiaans betoog met uitgekauwde oneliners en niet-onderbouwde stellingen. Niets nieuws onder de zon. Ook niet dat hij op geen enkel moment in debat wilt. Buma stelt een inhoudelijke vraag over hoe Wilders terugkijkt op zijn tien jaar in de politiek. Overal ruzie: met de VVD, met het kabinet Rutte, met zijn eigen fractie. "U laat niets achter dan een lege vlakte met mensen die ruzie maken". Wilders antwoordt dat hij niet ingaat op die gekke praat. Pechtold vraagt hem wat hij ervan vindt dat tijdens de PVV-betoging er neonazi's waren, de NSB-vlag werd meegevoerd en de Hitlergroet werd gebracht (zie ook Kafka). Wilders "antwoordt" dat Pechtold een misselijk, klein, miezerig mannetje is. Pechtold vraagt vervolgens beleefd wat Wilders vindt van de opvattingen van Le Pen. Wilders repliceert dat hij zich niet hoeft te verantwoorden en dat, als Pechtold nog langer doorgaat, hij de boom in kan. Slob vraagt of Wilders zijn collega-Kamerleden misschien wilt respecteren. Wilders antwoordt dat hij net zo miezerig is. Vervolgens dient hij een motie van wantrouwen in tegen het kabinet en vraagt een hoofdelijke stemming. Zijn fractie zit te lachen in de bankjes. Hun Führer is er wéér in geslaagd om elk debat te ontlopen, de zittende politiek te ontregelen.
Tegen Frits Wester van RTL Z het volgende: Volgens de PVV-leider willen Nederlanders een totaal andere politieke cultuur, 'geen Mark Rutte meer, maar een andere premier'. Aan een nieuw kabinet zou hij 'dolgraag' zelf leiding geven. 

Wat een droom. Wilders als premier van Nederland. De bindende factor voor meer dan zeventien miljoen burgers. Het Nederlandse boegbeeld in de internationale politiek. Het culturele ankerpunt. De vaderfiguur met een overtuigende toekomstvisie. De rust brengende man bij onverwachte conflicten. De overtuigende crisismanager. Kortom, de Leider waar de Nederlandse natie zo'n behoefte aan heeft, het baken voor de nationale trots, het boegbeeld voor de Hollandse natiestaat, aldus de PVV. De man die aan de opnieuw ingestelde grensposten alle ongewenste gasten hardhandig terug stuurt. En de ongewenste elementen uit onze prachtige natie verwijdert.
Want het kán. De PVV kán het land regeren.
Kijk maar hoe makkelijk je geld kan besparen.
1.
Afschaffen ontwikkelingshulp
4,0
2.
Weg uit de EU (netto-afdracht EU)
4,0
3.

Schrappen van onzinsubsidies
- Duurzaamheid, vergroening, klimaatwaanzin
4,9
- Fiscale subsidies
4,2
- Kleinere overheid, rijkssubsidies, staatsomroep
2,0
4.
Stop de massa-immigratie
7,2
Totaal
26,3
  
(Uit het pamflet Bedankt Mark van de PVV. Bedankt voor de opmaak.)

Meer dan 25 miljard, zó te verdelen over de hardwerkende Nederlanders! En niemand die er wat van merkt! 

Niemand? Ach, wellicht de "goedmensen", maar die moeten tóch weg. ("De stijl van het populisme weerspiegelt zijn kerngedachte dat je problemen oplost door ze te verwijderen, niet door er compromissen over te sluiten. Dat verschaft het populisme zijn retoriek van strijd en conflict, of in zijn meer geëxalteerde vorm, zelfs vijandschap tegen de "goedmens", met een woord van PVV-er Martin Bosma." Een citaat uit de Groene van 29 augustus, het artikel van Marcel ten Hooven over het boek De fatale staat van Paul Frissen.)

De droom. Wilders als Gauleiter over de Hollandse natie. Regeert vanuit zijn Haagse bunker, vaardigt oekazes uit via tweets. De geuzenvlag wappert fier op de weinige overheidsgebouwen die nog in gebruik zijn. De grenzen zijn gesloten. Het land fel verarmd. De politie en het leger zijn alom tegenwoordig. De rechterlijke macht gelijkgeschakeld. De publieke omroep op zwart. De moslims weggehoond, moskeeën uitgebrand. De culturele elite geëmigreerd. De culturele sector genationaliseerd. De gevangenissen puilen uit van kleine overtreders en andersdenkenden. Zwaardere criminelen zijn omgebracht of uitgezet. Het recht op belediging en zelfverdediging zijn in artikel één van de Grondwet verankerd. In artikel twee de suprematie van de joods- christelijke cultuur. De gulden als enig erkend betaalmiddel. Torenhoge heffingen op buitenlandse producten. Op de enige staatszender de hele dag Hollandse muziek. Alle energie komt van kerncentrales. De snelwegen zijn minimaal tienbaans. Er is geen maximumsnelheid. De APK is afgeschaft. Nieuwbouw dient te voldoen aan strikt oud-Hollandse normen. Martin Bosma heeft elke avond een half uur zendtijd om de nationale ideologie uit te dragen. En de besluiten-van-de-dag van de Gauleiter toe te lichten. Dion Graus heeft er zijn dagelijkse dierenhoekje, en het recht om zonder enige vorm van proces een dierenbeul levenslang te geven. Teun van Dijck heeft onbeperkte middelen om de nationale en regionale volkscultuur te steunen. En Fleur Agema drukt dagelijks haar favoriete zieke-van-de-dag tegen de borst.

De droom van Wilders. Die voor zichzelf een onbeperkte en gratis toegang tot de Efteling heeft verordonneerd. En Smurfenland. Waar hij elke dag hoofdsmurf mag spelen. En Bontes zijn tot de tanden bewapende en volledig getatoeëerde politiesmurf is. Zijn droom.