zondag 10 april 2011

Utopië

Het blijft steunbetuigingen regenen. Volgens Hirsch Ballin vormt populisme uiteindelijk een bedreiging voor de rechtsstaat. Ook Donner wijst erop dat de instituties van de rechtsstaat door het populisme gevaar lopen. Beiden verwijzen daarbij naar pleidooien van Wilders om de invloed van de politiek op de rechterlijke macht te vergroten. (Trouw, 6 april 2011).

Dank u, dank u, te veel eer zou ik bijna zeggen.

In een themanummer van Christen Democratische Verkenningen over de samenwerking van het CDA met de PVV zijn de CDA-kopstukken het bepaald niet eens. Klink is met Hirsch Ballin tegen die samenwerking. Het is in strijd met de christen democratische beginselen en slecht voor de broodnodige hervormingen, die nu door de PVV worden tegengehouden. Bij de VVD is er minder zielenpijn over de band met de PVV. Rutte had het bij de presentatie van het PVV-kabinet al over "het teruggeven van Nederland aan de Nederlanders". PVV-taal recht uit het VVD-hart. De ware aard van Wassenaar en Bloemendaal? Het goed bewaarde geheim van de reünies van de hockeyclubs? De diepe gedachte achter al het goeds dat de serviceclubs voor het vaderland doen? Het geheime inlegvel bij de statuten van Rotary Nederland?

Hoe heet zoiets nou? Framing?

PVV-kamerlid Ronald van Vliet wordt tóch maar geen gedeputeerde in Limburg. Hij is de komende tijd "harder nodig in Den Haag". Hij blijft wél lid van de Provinciale Staten. Ach, die Ronald. Één van de slachtoffers van de kwaliteits- en personeelsproblemen van de PVV. Geert schuift waar hij maar kan, allerlei pionnen staan op meerdere borden. En soms duwt hij wel eens een verkeerd briefje in het lunchpakket van zijn makkers. Begint een Kamerlid in een provinciaal debat over de toekomst van het hoger onderwijs ineens fel uit te halen tegen broodgooiers in Den Haag, een andere PVV-collega uit de Kamer hield laatst in een raadsvergadering in Almere over een voetgangerstunnel een scheldkanonnade over het halal-gehalte van theeslurper Cohen. Nu kunnen we daar ook wel weer om lachen hoor. Mossie weet er altijd weer iets van de maken: "Ach wat maakt het uit. Ze luisteren toch niet naar ons. Zag je Sappie vanmiddag struikelen toen ze naar voren liep? Had ik een touwtje gespannen." Hero deed het in zijn broek. "Komt door mijn drankprobleem" hikte hij, "ik zuip teveel." Kijk, als de sfeer goed is, kennuh we alles. La ze maar komen, die hele linkse kerk. We maken er gewoon broeigas van.

Een belangrijk programmapunt van de PVV is het verbod op dubbele paspoorten. Advocate Susanne Mooij is gespecialiseerd in het nationaliteitsrecht. "Natuurlijk kan een Nederlands paspoort handig zijn. Maar nationaliteit is een emotionele kwestie. Mensen willen dat niet opgeven. En als bijkomend voordeel hebben ze geen last van verplichte inburgering en taaltoetsen." Gevolg: minder integratie en meer mensen die een onprettig gevoel hebben over Nederland. "Het is pure symboolpolitiek", zegt hoogleraar internationaal recht Gerard-René de Groot (De Groene Amsterdammer 7 april 2011). "Nou en?", denkt ons Übermensch Wilders, "Dat is toch alles, een puur symbool? Aan feiten hebben we niets." Het is al vaker gezegd, fact-free politics. 't Blijft wennen. Maar een PVV die ergens voor is waardoor het tegendeel wordt bereikt van wat het wilt, je zou om minder duizelig worden.

"Door heel Europa vechten de multiculturele elites een totale oorlog tegen hun bevolking uit. De inzet is de voortzetting van de massa-immigratie, uiteindelijk resulterend in een islamitisch Europa, een Europa zonder vrijheid: Eurabië." W. in zijn proces. Noch van de VVD, noch van het CDA is er een reactie gekomen op deze feitelijke nonsens. Margrethe Vestager, leider van een Deense oppositiepartij, constateerde onlangs: "Wat we in Denemarken gezien hebben is dat de regeringspartijen hun ideeën en waarden hebben weggegeven om aan de macht te blijven. Ze vinden tegenwoordig normaal wat eerder extremistisch was." (De Groene Amsterdammer, 31 maart 2011). Dit zwijgen van de kant van VVD en CDA wordt bijna oorverdovend. Het beeld dat W. van de werkelijkheid schetst klopt niet, "het moet niet veel gekker worden".

In de NRC van 9 / 10 april 2011 wordt weer eens verwezen naar een debat tussen de Mos (Mossie voor zijn gabbers, en ook woordvoerder "Co2-opslag, Internationaal milieubeleid, Milieugerelateerde onderwerpen, Klimaat" en nog véél meer, want Mossie weet álles) en Diederik Samson. Een citaat uit de tekst: Samson legt De Mos een hypothetische situatie voor: „De heer De Mos is een buschauffeur van een bus met twintig wetenschappers erin. Hij rijdt ’s nachts op een onverlichte weg de dichte mist in. Negentien van de wetenschappers hebben aan hun modellen afgemeten dat er over 500 meter een scherpe bocht naar rechts volgt. Eén wetenschapper zegt: ‘Die bocht komt niet, de weg gaat rechtdoor. U kunt gewoon vol gas blijven geven! ’Wat doet de heer De Mos op zo’n moment als buschauffeur ? ” De Mos aarzelt geen moment: „Ja, de heer De Mos rijdt altijd vrolijk verder.”

Na het debat in de fractiespeelkamer: "Zag je 'm kijkuh? Alsof hij Utopië zag branden?" "Utopië, waar ligt dat?", vraagt de altijd naar meer en meer kennis hunkerende Graus. "Achter Eurabië", antwoord Geert meteen. "Godver de godver, Geert, die was sterk!" Mossie ligt naast zijn stoel te snikken, "Hou op Geert!!!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw reactie.