zondag 13 februari 2011

De nieuwe elite

In zijn artikel "Geert Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz demoniseren de rechtstaat" (NRC 5 februari 2011) haalt Coen Simon Übermensch W. aan. Deze zei over zijn proces: „Als ik niet zou worden vrijgesproken”, zei hij in een interview voor het televisieprogramma Nieuwsuur, „dan hebben miljoenen mensen in Nederland, terecht, denk ik, geen vertrouwen meer in de rechterlijke macht in Nederland en ik hoop dat dat niet gebeurt, want ik kan dan die mensen niet meer ongelijk geven als ze een bijl zetten aan de wortel van wat toch iets heel belangrijks in Nederland is, van een onafhankelijke rechter die op een onafhankelijke, onbevooroordeelde manier rechtspreekt.” Er is meesmuilend gereageerd op deze uitspraak, vanuit het idee dat W. voor vrijheid van meningsuiting is, maar zelf wél altijd gelijk moet krijgen. Coen Simon benadert de uitspraak fundamenteler en toont aan dat W. daadwerkelijk de rechtstaat bedreigt. Deze is namelijk gebaseerd op een ragfijn en kwetsbaar systeem van afspraken, waarin de geest daarvan centraal staat. De werkelijkheid is niet volledig te vatten in formele regels, daarom moeten de verschillende "spelers" binnen de rechtstaat zich conformeren aan die geest. W. en zijn raadsman verdommen dat. De rechtstaat kan zich daartegen moeilijk verdedigen. Niet dat dit W. veel zal uitmaken. Hij heeft immers niets met "regeltjes". Die zijn voor anderen. Maximale vrijheid voor óns, júllie bekijken het maar.

Advocaat Spong kwalificeerde de houding van W. tegenover de rechters als contempt of court, minachting van het hof. Die in het Engelse rechtssysteem onmiddellijk aangepakt zou worden. In Nederland valt ook dat blijkbaar binnen de door ons Übermensch zo bevochten vrijheid van meningsuiting. Heeft trouwens iemand het CDA of de VVD iets horen zeggen over deze opstelling van W.? Deze twee peilers van de Nederlandse rechtstaat zwijgen, als er geroepen zou moeten worden.

De vrijheid van meningsuiting is voor de PVV niets meer dan het recht om anderen tot op het bot te beledigen.

De afgelopen week kwam de PVV met het idee om tuigdorpen te stichten (een "idee" dat in verschillende plaatsen in Nederland allang is uitgeprobeerd (Tilburg en Amsterdam bijvoorbeeld), onder andere namen). Dat mag van W. niet geassocieerd worden met de kampen van 70 jaar geleden. Natuurlijk niet. Die kampen waren aanvankelijk niet de kampen, die ze later werden. Het begon met het opbergen van anders-denkenden en -gedragenden. W. ziet er een opbergplaats in voor mensen met bijvoorbeeld een psychiatrische stoornis. Is dat wel handig? Hij hééft al zo'n moeite om mensen te vinden voor zijn fracties. Dwingt hij zichzelf geachte collega's op te sluiten. Zou de heer Graus onder de psychiatrische diagnose van theatrale en narcistische persoonlijksstoornis kunnen uitkomen? En collega Brinkman bij de psychiater kunnen uitleggen waarom hij, die volledig met drinken is gestopt, uit alle macht een alcoholcontrole ontloopt? Tuigdorpen worden ook bestemd voor mensen die buren uitschelden. Hup, daar gaat wéér een geachte collega. Lucassen, de alom geliefde Briefenkast-Erotiker, is een model buren-achtervolger. Die overigens als erkend cannabis-gebruiker ook het door de PVV verfoeide gedoogbeleid van coffeeshops met voeten trad. Gericht gedogen, dat is de truc. En hoe vaak mag Hernandez nog een kopstoot uitdelen voordat ook híj naar het kamp mag?

In zijn eerste (en laatste) woorden in het nieuwe proces had ons Übermensch het over de totale oorlog die de linkse elite tegen het volk voert. Hoe formuleerde Adolf H. het indertijd ook al weer? Een toonzetting die Geert W. blijkbaar erg aangesproken heeft.

Laten we het gezellig houden, dacht collega de Mos. Gelijke kansen voor iedereen. Dus dat verfoeide kunstgras op de voetbalvelden moet verdwijnen. Had hij zelf gehoord bij ADO. Kijk, dat is nou eens de grote lijn aanhouden. Dát beweegt de mensen.

Hij zou ook de grote vrijwilligers-werkdag in maart willen organiseren. Met de hele fractie iets leuks én nuttigs doen. Hij twijfelt momenteel nog een beetje tussen het afbreken van een Marokkaans jeugdhonk in Amsterdam-West en het slopen van de Kunsthal in Rotterdam.

Er was ook slécht nieuws deze week voor de PVV. De nieuwe cijfers over de islam-tsunami in 2010. Die viel tegen. De immigranten uit Turkije kwamen pas op de tiende plaats (4684 mensen). En die uit Marokko deden het helemáál slecht, met 2155 mensen werden ze slechts 15de! De Polen scoorden dit keer het beste, met 14715. De nieuwe strategie van de PVV gaat zich dus ook op hen richten. Er is een Poolse tsunami, die dringend gestopt moet worden.

Het blijft opvallen. De PVV komt niet verder dan het doen van harde uitspraken, met de lengte van een krantenkop. En ontloopt vervolgens elke discussie en gedachtewisseling. Deze week werd "de cultuursector" door de Kamer gehoord. Ontbreekt: de PVV. Nooit praten met de vijand! Geen communicatie! Ontwijk de confrontatie! Vermijd argumenteren! Heeft dat eigenlijk niet iets heel elitairs? Ivoren toren-achtig? Of is het gewoon heel láf?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor uw reactie.